zondag 28 september 2014

Brood met Boter


Brood eet je meestal met boter. En dat maken we vanaf vandaag lekker zelf. Boter zelf maken? Ja hoor, dat is niet moeilijk. En met de keukenmachine is het een fluitje van een cent. Heb je een standmixer met een paddel of een keukenmachine met een slagroomklopper? Neem dan een kwart liter slagroom ( Aldi, 0,45 cent ) en optioneel een klein beetje zout. Doe de slagroom ( met het zout) in de kom en zet hem op de hoogste snelheid. Maar Kijk uit! Let op! Na een minuut of wat scheidt de boter zich van het vocht. Dat geeft een enorme knoeiboel als je de kom niet hebt afgedekt met een deksel of een theedoek. 
Is de boter als een  klont losgekomen dan is het bijna klaar. Zet een kom met een zeef er op, giet het vocht af en vang de boter op in de zeef. Het vocht is karnemelk, dat gebruiken we als vocht voor een nieuw brooddeeg ( Iers Sodabrood is hier goed voor) of om op te drinken.  Knijp of duw de boter nu goed door om het laatste vocht er ook uit te drukken en hou dan de kluit onder de koude kraan om het aller-allerlaatste restje vocht weg te spoelen. Deze werkwijze zorgt er voor dat de boter niet zo snel ranzig wordt. Doe de boter dan in een afgedekte schaal.

De boter smeren we op brood, nadat we het misschien wel gemengd hebben met wat kruiden of knoflook. 

Lekker!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten