vrijdag 12 april 2013

Vegetarische zure room/ vetarme mayonaise

Ik ga wel eens naar de Turkse winkel op de hoek. In het begin kon ik er ook niet goed uit wijs: de etiketten veelal in het Turks gescheven waren voor mij abracadabra. En vragen aan de winkelier gaf geen soelaas omdat hij het Nederlandse woord niet aan het produkt kon linken. Maar door veel vragen en kijken ben ik er in de loop der tijd wel achter gekomen wat er in de diverse flesjes en potjes zit.
In onderstaand recept gebruik ik Erik Eksili Sos, een dikkige zuur/zoete saus op basis van pruimen i.p.v de Umeboshi pruimazijn.

Verkruimel 150 gram tahoe/tofu in de mengbeker van je staafmixer
Voeg een eetlepel neutrale olie toe
Wat aromat
2 eetlepels citroensap
2 theelepels azijn
En een eetlepel Erik Eksili Sos

Meng alles met de staafmixer tot het een dikke saus wordt. Voeg als het te droog is wat lepeltjes water toe.
Bewaar de saus in een glazen pot met schroefdeksel in de koelkast.